Social Icons

https://www.facebook.com/antoine.skou

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

1931 Ο Μεγάλος σεισμός στην Βόρεια Εύβοια μέσα από τις σελίδες της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Το 1931 έγινε ένας φοβερός σεισμός που έπληξε την Εύβοια. Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 14 Σεπτεμβρίου αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. ΣΥΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΑΚΟΠΩΣ ΑΙ ΣΕΙΣΜ. ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΝ- ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΕΛΟΥΝ ΕΝ ΑΠΟΓΝΩΣΕΙ- Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Από την ανταπόκριση μαθαίνουμε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αγία Άννα και στη Λίμνη όπου «συνέβησαν  και καραρρεύσεις οικιών». Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών κ. Δεληγιάννης επικοινώνησε με τις Αρχές της Λίμνης και της Αγίας Άννας όπου έχει καταρρεύσει και ο ναός του χωριού. Διέταξε να σταλούν αυτοκίνητα με τρόφιμα και χρήματα.   ( Σημείωση. Αναφέρει ότι ο κ. Δεληγιάννης είναι προσωρινός  Υπουργος. Συνήθως προσωρινοί είναι οι Υπουργοί που είναι πριν τις εκλογές. Εκλογές όμως, είχαμε τον επόμενο χρόνο, το Σεπτέμβρη του 1932. Αν υπάρχει κάποια εξήγηση από κάποιον-α ας την πει)

Την επομένη σε ανταπόκριση από τη Λίμνη η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές ο ίδιος ο Υπουργός. Οι πληροφορίες που μας δίνει είναι
σημαντικές, όχι μόνο για το μέγεθος των καταστροφών αλλά και για τους κατοίκους των χωριών, όπως και για την ίδια την ονομασία (Ματούδι, αντί Μαντούδι. Στροφύλι, Κουρκούλι κλπ).  
Από τον τίτλο μαθαίνουμε ότι «ΑΙ ΣΕΙΣΜΙΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ ΕΥΒΟΙΑΝ- ΧΘΕΣ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ο ΥΠ/ΓΟΣ κ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ- ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΜΕΤ’ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΙΔΟΝ ΤΑΣ ΠΡΩΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (εδώ έπεσε το απαραίτητο γλύψιμο) ΔΙΕΠΙΣΤΩΘΗ ΟΤΙ ΕΙΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΑΙ ΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΠΡΟΞΕΝΗΘΕΙΣΑΙ ΖΗΜΙΑΙ- ΜΙΑ ΨΕΥΔΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΕΝΙΚΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΙΝ ( ως γνωστό με το που γίνει καμία καταστροφή το ψέμα και οι φήμες πάνε σύννεφο. Ας θυμηθούμε τις «προβλέψεις» μετά το σεισμό στη Πάρνηθα το 1999)
Ο ανταποκριτής μας περιγράφει με λεπτομέρια τις καταστροφές που έκανε ο σεισμός όπως τις μετέφερε ο Νομάρχης (έπειτα από την περιγραφή του σχετικού τουρ που έκαμε ο Υπουργός) «Την 5 μ.μ. ανήλθεν είς την Αγίαν Άνναν αφού προηγουμένως διήλεθεν εκ των χωρίων Προκόπι, Ματούδι, Σκυλόγιαννη και Στροφύλι». Έχουμε και λέμε «αι οικίαι εις το Προκόπι και Ματούδι επέστησαν ελαφρά ρήγματα. Εις Τσούκαν κατέρρευσαν 10 οικίαι και επροξενήθησαν ρωγμαί εις 40. Το Μετόχι αποτελούμενον εξ 64 οικογενειών κατέστη τελείως ακατοίκητον. Επίσης η Σκεπαστή εξ 80 οικογενειών κατέστη ακτατοίκητος. Το Κουρκούλι αποτελούμενον εξ 150 οικογενειών κατέστη κατά 30% ακατοίκητον.
Τα χωριά Μανδονικά και Κεχριές, αποτλούμενα εξ 90 οικογενειών κατέστησαν κατά 40% ακατοίκητα. Τα χωρία Μουρτιές και Φαλάκρα εξ 60 οικογενειών αι 75 έμεινα ανευ στέγης. Αλλ΄ ακόμη μεγαλειτέρα υπήρξεν η καταστροφή εις το χωρίων Κεραμιά, όπου αι 50 αικογένεια του χωρίου είναι τελείως άστεγοι και παραμένουν εις το ύπαιθρον.
Ο κ. Δεληγιάννης περιελθών την Αγίαν Άνναν διεπίστωσεν ότι όλαι αι οικίαι υπέστησαν σημαντικάς ζημίας. Πλέον των 15 οικιών κατέρρευσαν ολοσχερώς, το σύνολον σχεδόν των οικιών είναι ακατοίκητον. Εις την Αγίαν Άνναν επίσης εγένοντο ρωγμαί εις το έδαφος. Τα θεμέλια του καταστήματος του Ειρηνοδικείου υπέστησαν τοιαύτην βλάβην ώστε το κτίριον αναμένεται να καταρρεύση από στιγμής είς στιγμήν. (Όποτε καλά έκαναν και το έκλεισαν τώρα. Ειχε ζημιά στα θεμέλια από το 1931 λέμε). Το τέμπλον του ναού της Αγίας Άννης κατέρευσεν.

Μετά το απαραίτητο γλύψιμο από την εφημερίδα στον υπουργό και την Κυβέρνηση, μαθαίνουμε ότι « Ο κ. Δεληγιάννης αφικετο εις την Λίμνην την 6ην μ.μ. περιελθών δε αμέσως την κωμόπολιν επεθεώρησεν πάντα τα οικήματα.  Επί 750 οικημάτων της Λίμνης, 500 υπέστησαν σοβαράς βλάβας εγκαταλειφθέντα υπό των ενοίκων, οίτινες διαμένουν εις το υπαιθρον.»
Το άρθρο μας πληροφορεί ότι οι κάτοικοι παρακάλεσαν  τον Υπουργό να εισηγηθή στην κυβέρνηση να τους δωθεί δάνειο για να φτιάξουν τα σπίτια. «Καρφώνει» την εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ότι έγραψε ψέμματα για νέο μεγάλο σεισμό στην Αγία Άννα. (η Ακρόπολη είναι φιλοβασιλική και στην Κυβέρνηση είναι ο Βενιζέλος. Δεν είναι αθώα η είδηση). Και τέλος προαναγγέλει την επίσκεψη του Υπουργού Πρόνοιας κ. Ιασωνίδη   που όπως μας πληροφορεί η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της επόμενης ημέρας κατέφθασε με το ατμόπλοιον «Ήρα Μ».
Εδώ μαθαίνουμε ότι ο Υπουργός  « ομιλών προς τους συγκεντρωθέντας κατοίκους εβαιβέωσεν αυτούς ότι η Κυβέρνησις θα βοηθήση τους σεισμοπαθείς και ετόνισεν ότι δεν θα φύγη εάν δεν εφαρμοσθούν όλα τα αποφασισθέντα μέτρα» Παρακάλεσε δε τον κ. Δεληγιάννη να σταλούν μηχανικοί «δια τον ακριβή καθορισμό των ζημιών». Ενώ την επομένη θα αναχωρούσε για την Αγία Άννα. Παράλληλα δε «Κατόπιν συνεννοήσεως των κ.κ. Ιασωνίδη και Δεληγιάννη απεφασίσθη η ευαρέσκεια της Κυβερνήσεως προς τους τηλεγραφητάς Αγίας Άννης και Λίμνης δια την αφοσίωσίν των προς το καθήκον κατά τας ημέρας των σκηνών.

ο κ. Ιασονίδης επιβλέπει αυτοπροσώπως εις την ταχείαν κατασκευήν των παραπηγμάτων, διότι ο καιρος μετετράπη εις βροχερόν.»
Μετά την αποχώρηση των Υπουργών καμία αναφορά δε γίνετε τις επόμενες μέρες από την εφημερίδα για την τύχη των σεισμόπληκτων…   Η ίδια ιστορία πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates