Social Icons

https://www.facebook.com/antoine.skou

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

1946: Μια φωτογραφία τραβηγμένη στο Μαντούδι



 Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο Μαντούδι αμέσως μετά την δολοφονία του Καπετάν Παπά και του συντρόφου του Μαγκλαβάνη. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις 29 Ιουνίου 1946 όπου (όπως μας πληροφορεί ο καλός συνάδελφος κ. Ιωαν. Παπαγρηγορίου) εξοντωθεί πριν από 2 μέρες στην περιοχή του νερόμυλου έξω από το Σπαθάρι.
« …Το απόσπασμα που αποτελείτο από τον ανθυπομοίραρχο κ. Ιω. Γιαννόπουλο διοικητήν υποδιοικήσεως χωροφυλακής Λίμνης, τον ενωματάρχην Ν. Καραχάλιον, τους χωροφύλακας Ελευθερίου, Ραπτοδήμον και Μπακράτσην και τους ιδιώτας Κ. Μαρκάκην , Ευστ. Γκάβαλλον, τους οποίους είχε επικηρύξει ο Παπάς αντί 100 λιρών έκαστον και τον πρώην σύντροφόν του  Κ. Αναγνώστου…»
Τους βρήκαν κατόπιν υποδείξεως του Αναγνώστου να κοιμούνται σε ένα θάμνο. Αφού τους σκότωσαν, τους μετέφεραν στο Μαντούδι όπου τους έκοψαν τα κεφάλια. Τα οποία θα τα μεταφέρουν μετά στην Ιστιαία, ενώ τα ακέφαλα σώματα τα έθαψαν στο νεκροταφείο Μαντουδίου. Τόσο είναι περήφανοι για αυτό που έκαναν, που έβγαλαν και αναμνηστική φωτογραφία μαζί με τον «ανεξάρτητο» δημοσιογράφο, να καμαρώνουν πάνω από τα κεφάλια.

Ξανακοιτάζω τη φωτογραφία… χωροφυλάκοι, ρουφιάνοι και δημοσιογράφος σίγουροι (και κάποιοι από αυτούς χαμογελαστοί). Δεν επιδίωξαν μόνο την θανάτωση των αντιπάλων – κάτι εντελώς φυσιολογικό, σε εμπόλεμες συνθήκες- τον πλήρη εξευτελισμό τους και σκύλευση των πτωμάτων. Αλλά θέλησαν να αποθανατίσουν και τη στιγμή για να δείξουν στην υπόλοιπη Ελλάδα ποιοι είναι οι νικητές.
Δε ξέρω τι μπορεί να αποκτηνώσει έτσι έναν άνθρωπο. Η ιδεολογία; Ο φόβος; Το συμφέρον; Πως χαμογελάς έτσι πάνω από δύο κομμένα κεφάλια;
«Ο καπετάν Παπάς (συνεχίζω την ανάγνωση) το πραγματικό του όνομα το οποίο είναι Γεωργ. Δημ. Γεωργούσης ηλικίας 52 ετών και κατάγετε από το χωρίον Μονοκαρυά Ιστιαίας είχε επικηρυχθεί τον παρελθόντα Δεκέμβριον υπό της Κυβερνήσεως Σοφούλη αντί 5,000,000 δρχ ως επικίνδυνος ληστής.

 Ο Καπετάν Παπάς ήταν φύση εγκληματικός τύπος. Όταν την περίοδον της Εαμοκρατίας ήτο μάγειρας του ΕΛΑΣ η ιδιότις του αυτή δεν τον ημπόδιζε να σφάζει διάφορους πολίτας που του παραδίδοντο. Όταν ο «ηρωικός» ΕΛΑΣ μετά τη συμφωνίαν της Βάρκιζας, εγκατέλειψε την Εύβοιαν, ο Καπετάν Παπάς καίτοι εβαρύνετο με πολλά εγκλήματα παρέμεινε εις τα όρη δια να συνεχίσει το εγκληματικό του έργον μετ’ άλλων εγκληματικών στοιχείων μεταξύ των οποίων και οι αναρχικοί Καλλίτσης και Μπενετής της Λίμνης.»
Ο Γεώργιος Μαγκλαβάνης ήταν 24 ετών από την Καστανιώτισσα. Ήταν μόλις 20 μέρες στο βουνό αφού είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια της Αστυνομίας Ιστιαίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates