Social Icons

https://www.facebook.com/antoine.skou

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας στη Πορτογαλία

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τέσσερα απο τα εννέα μέτρα λιτότητας που περιλαβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013.

Σε νέα δοκιμασία μπαίνει η Πορτογαλία, μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο τεσσάρων από τα εννέα μέτρα λιτότητας που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013.

Τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ σε καθαρά έσοδα θα στερήσει στη χώρα η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των οικονομολόγων ενώ κατά την εφημερίδα Diario Economico, η κυβέρνηση ανεβάζει το ποσό στα 1,3 δισ, ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις πηγές της.


Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα ενώ μέχρι τωρα δεν έχει γίνει κανέναν επίσημο σχόλιο για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ωστόσο, με την απόρριψη των μέτρων φαίνεται πως αρχίζει κι ένα πολιτικό θρίλερ καθώς πριν απο μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, προειδοποίησε τους στενούς του συνεργάτες για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης αν το συνταγματικό δικαστήριο απορρίψει ορισμένα από τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας (διαβάστε την είδηση).

Την αποκάλυψη της συνομιλίας του Πορτογάλου πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες έκανε η εφημερίδα Público. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Κοέλιο είπε στην διαρκή επιτροπή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να καταφέρει να βρει εναλλακτικά μέτρα για να καλύψει την υστέρηση εσόδων σε περίπτωση αρνητικής κρίσης από μέρους του συνταγματικού δικαστηρίου.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του δικαστηρίου, δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα είδος πολιτικής κρίσης που θα μπορούσε να συμβεί εάν το δικαστήριο απέρριπτε το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates